Historie

La Société de Maestricht (Groote Sociëteit) is in 1760 opgericht door Hobbe Esaias, de baron van Aylva en wordt gezien als één van de eerste herensociëteiten van Nederland. Het was een besloten vereniging voor mannen. In het sociëteitsgebouw kwamen de leden bij elkaar om in een besloten omgeving elkaar te ontmoeten.

De leden waren vrijwel allen kopstukken uit de Maastrichtse ambtelijke, financiële of militaire wereld. Strenge toelatingseisen en hoge contributies zorgden ervoor dat ongewenste personen werden geweerd.

In 1868 werd het sociëteitsgebouw verbouwd. De tweede etage werd inpandig weggebroken, zodat er op de begane grond een ruime en hoge balzaal ontstond. Sinds die tijd zijn de ramen op de tweede etage geblindeerd.

Onder het gebouw bevindt zich een grote kelder bestaande uit verschillende ruimten met tongewelven. De hier gebruikte kolenzandsteen duidt op een ouderdom vanuit de middeleeuwen.

In het lange bestaan van de sociëteit werd de vereniging een aantal keren vereerd door hoog bezoek zoals koning Willem II en Willem III (1841), koningin-regentes Emma met haar dochter prinses Wilhelmina (1903) en prins Hendrik (1910).

Het lidmaatschap staat anno nu open voor mannen én vrouwen en verloopt via het systeem van coöptatie, waarbij minimaal twee leden een nieuwe kandidaat voorstellen, die door het bestuur wordt geballoteerd. Een aantal keren per jaar sluit de baron haar deuren voor besloten bijeenkomsten van de sociëteit.